Wat is een VCA-attest?
Veilige werkomstandigheden en een veilige werkomgeving zijn belangrijk voor zowel werknemers als werkgever. Arbeidsongevallen zien beide partijen liever gaan dan komen. En laat een VCA-attest nu een middel zijn om het risico hierop te verminderen. Het VCA-attest staat voor ‘Veiligheid, Gezondheid, en Milieu Checklist Aannemers’ en zorgt er voor dat de werknemer zich er van bewust is hoe hij veilig aan het werk kan.
Waarom heb ik een VCA-attest nodig?
In sommige sectoren zal zo’n VCA-attest ook verplicht zijn als voorwaarde om aangenomen te worden. Het biedt de werkgever namelijk ook wat zekerheid dat zijn werknemers weten hoe ze veilig aan de slag kunnen. Weten hoe je veilig werkt zorgt voor minder arbeidsongevallen en minder ongevallen zorgen voor een vlotter verloop van de opdrachten, maar ook voor een lagere kostprijs. Daarnaast zorgt veilig werk en minder arbeidsongevallen ook voor meer positiviteit op de werkvloer.
Waar heb je een VCA-attest nodig?
Werkgevers zullen vaak om een VCA-attest vragen in sectoren waar de kans groter op een arbeidsongeval. Denk dus maar aan beroepen in de bouw of waar veel werknemers in contact komen met machnies. Een VCA-attest is vooralsnog niet wettelijk verplicht, maar wel de norm wanneer je kans wilt maken op een job in onderstaande sectoren.
- Beveiligingssector
- Binnenvaart
- Bouwsector
- Elektrotechniek & procesbesturing
- Groenvoorziening
- Houtsector
- Petrochemie & offshore industrie
- Scheepsbouw
Hoe behaal ik een VCA-attest?
Er zijn 2 soorten VCA-attesten die je kan behalen. Een B-VCA legt de nadruk op de basisveiligheid en wordt vooral aangeraden voor werknemers die werken in een ‘risicovolle’ omgeving. Dit attest is na het behalen 10 jaar geldig en kan je ook behalen in het Frans, Engels, Duits, Pools of Roemeens.
Het examen bestaat uit 40 meerkeuzevragen, waar je er minstens 26 juist van moet beantwoorden. Je kan je examen afleggen op verschillende locaties in België en de kostprijs hiervoor ligt tussen de €50 en €80. Naast het examen zijn er ook cursussen en opleidingen die je erbij kunnen helpen om je VCA-attest vlot te behalen.
Naast het B-VCA kan je ook nog een VOL-VCA of VIL-VCA behalen. Het VOL-VCA is iets uitgebreider dan de basisveiligheid en wordt vooral voltooid door leidinggevenden of zaakvoerders. De aandacht gaat dan grotendeels naar hoe ze hun werknemers kunnen stimuleren en faciliteren om veilig te werken en dat in een veilige omgeving.
Het VIL-VCA wordt dan weer hoofdzakelijk gevolgd door werknemers van uitzendbureaus. De leerstof sluit nauw aan bij de VOL-VCA maar zorgt er dus voor dat je de uitzendkracht veilig te werk kunt stellen. Je hebt kennis van de gevaren en wetgeving bij elke sector en kan de uitzendkracht dus wijzen op de risico’s die er zijn.