absolute logo

Nieuwe wet op loontransparantie

Vanaf 2027 treedt nieuwe Europese wetgeving in werking die loontransparantie verplicht stelt. Het doel is helder: gelijk loon voor gelijk werk, ongeacht geslacht. Onverklaarbare loonverschillen mogen dan niet groter zijn dan 5%. Werkgevers zullen hun beloningsstructuur dus beter moeten onderbouwen én transparanter moeten communiceren.

 

Wat betekent dit concreet?
Werkgevers worden verplicht om openheid te geven over salarisschalen in vacatures en tijdens sollicitatiegesprekken. Vage termen als "marktconform salaris" maken plaats voor duidelijke bandbreedtes. Ook krijgen medewerkers het recht om te vragen waar zij staan ten opzichte van collega’s. Niet het exacte loon, maar wel gemiddelden en schalen worden inzichtelijk.

 

Voor wie geldt de wetgeving?
Alle werkgevers krijgen met deze regels te maken, maar rapportageverplichtingen zijn afhankelijk van de grootte van de organisatie:

  • 250+ medewerkers: jaarlijkse rapportage vanaf 7 juni 2027

  • 150–249 medewerkers: elke drie jaar vanaf 2027

  • 100–149 medewerkers: elke drie jaar vanaf 2031

  • <100 medewerkers: geen verplichte rapportage, wel transparantie-eisen in werving
     

Wat moet je rapporteren?
Bedrijven met rapportageplicht moeten twee documenten aanleveren:

  • Loonkloofrapportage (extern): beloningsverschillen tussen mannen en vrouwen.
  • Compensatierapportage (intern): overzicht van lonen, bonussen en arbeidsvoorwaarden.

Afwijkingen van de 5%-norm moeten objectief verklaard kunnen worden. Zo niet, dan krijgen organisaties zes maanden om dit te corrigeren.
 

Wat kun je nu al doen?
Een goede voorbereiding voorkomt problemen achteraf. Start met een salarisanalyse en stel een functiehuis op met duidelijke salarisschalen. Train managers en recruiters en pas vacatureteksten aan.

Ook kleinere bedrijven doen er verstandig aan om proactief te handelen. Transparantie wordt steeds vaker verwacht door sollicitanten én huidige medewerkers.
 

Deadline in zicht
De wet moet uiterlijk juni 2026 in nationale wetgeving zijn omgezet. Vooruitdenken is dus essentieel. Zo bouw je niet alleen aan compliance, maar ook aan vertrouwen én een sterk werkgeversmerk.

Ben je op zoek naar een job als recruiter of office manager in de uitzendsector? Word dan uitzendconsulent of leidinggevende in jouw regio. Solliciteer nu.